Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

Παραμυθένιες βόλτες βιβλία που μας προτείνει και μας παρουσιάζει η κ. Ελισάβετ Τάρη (Το κόκκινο κουτί/ Ο γατούλης στον κόσμο)
Tη γνωστή συγγραφέα της «Μάγισσας Σουσουρέλας», Ελισάβετ Τάρη, τη γνωρίσαμε σε παλαιότερες Παραμυθένιες Βόλτες μας. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της, «Η μάγισσα Σουσουρέλα και οι αριθμοί», όπου η συγγραφέας προσεγγίζει τα μαθηματικά μέσω της λογοτεχνίας, χαρίζοντάς μας ένα όμορφο ανατρεπτικό παραμύθι  για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Η Ελισάβετ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γενική Αγωγή στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ. Είναι επίσης πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακή διπλωματούχος της ίδιας Σχολής, στον Τομέα της Φιλοσοφίας του Δικαίου με ειδίκευση στη θρησκευτική ελευθερία στην Εκπαίδευση. Διορίστηκε και εργάστηκε στην Α/θμια Εκπαίδευση σε σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και Βέροιας καθώς επίσης, υπηρέτησε, ως διευθύντρια στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Σήμερα υπηρετεί στην Έδεσσα ως σχολική σύμβουλος.
 Τα βιβλία που μας προτείνει και μας παρουσιάζει είναι:

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΟΥΤΙ

Συγγραφέας: Γλυκερία Γκρέκου

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015

Η συγγραφέας, Γλυκερία Γκρέκου, εκπαιδευτικός με σπουδές στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, στο βιβλίο της αυτό με τίτλο «Το κόκκινο κουτί» παρουσιάζει με χιουμοριστικό τρόπο  ένα θέμα μαθησιακών δυσκολιών όπως είναι η ΔΕΠΥ, ή αλλιώς Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής.

Μια τρυφερή και πρωτότυπη ιστορία με πρωταγωνιστή τον μικρό Νικόλα, ο οποίος είναι ένα έξυπνο, ευαίσθητο και κοινωνικό παιδί που προσπαθεί να είναι καλός μαθητής και να κάνει τους γονείς του περήφανους. Ο Νικόλας  όμως είναι συχνά αφηρημένος, ζωηρός και ανήσυχος χωρίς να μπορούν να καταλάβουν οι γύρω του τη συμπεριφορά του.

Ο ίδιος δεν ευθύνεται όπως μας λέει χαρακτηριστικά για αυτήν την κυρία ΔΕΠΥ που ήρθε και του έγινε κολλητσίδα από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. «Τους φίλους και τις παρέες μας τους διαλέγουμε ή μας διαλέγουν. Έτσι δεν είναι; Νομίζω αυτό πιστεύουμε οι περισσότεροι από εμάς.

Αμ δε! Στη δική μου περίπτωση η Κυρία Δέπυ ήρθε και μου έγινε κολλιτσίδα από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου.»

Μετά από πολλή ταλαιπωρία και πολλές επισκέψεις από τον ένα ειδικό στον άλλο, ο μικρός Νικόλας βρήκε τη λύση: ένα κόκκινο αόρατο κουτί! Εκεί μέσα κλειδώνει  την ΔΕΠΥ για να μην τον ενοχλεί και να μπορεί να σκέφτεται και να συγκεντρώνεται και να γίνεται ένα ήρεμο και προσεκτικό παιδί. Αυτό το κουτί το κουβαλάει παντού. Πόση ώρα όμως μπορεί να αντέχει να είναι κλεισμένη και στριμωγμένη εκεί μέσα η ΔΕΠΥ; Ποιοι είναι αυτοί που τον βοηθάνε να τα καταφέρει; Ο εαυτός του, η δασκάλα, οι συμμαθητές του, οι γονείς; Μήπως όλοι μαζί;

Η Αιμιλία Κονταίου με τη σύγχρονη και χιουμοριστική εικονογράφησή της καταφέρνει να συμβαδίζει με το κείμενο, αλλά και να ζωντανεύει μοναδικά  κάποιες πολύ χαρακτηριστικές σκηνές της ιστορίας μας.

Ένα βιβλίο, πολύ ενδιαφέρον για να διαβαστεί από τους μικρούς μας φίλους, αλλά και από τους μεγάλους, εκπαιδευτικούς και μη.

Ένα βιβλίο κατάλληλο να αξιοποιηθεί με φιλαναγνωστικές δράσεις

στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης με στόχο να καταλάβουν τα παιδιά πως χιλιάδες  άλλα παιδιά στον κόσμο  προσπαθούν να διαχειριστούν το πρόβλημά τους και το μόνο που χρειάζονται από εμάς είναι αγάπη, ενθάρρυνση και την αποδοχή μας. Έτσι μόνο θα έχουν την ευκαιρία  ν’ αξιοποιήσουν τις πραγματικές τους ικανότητες και να αναδείξουν τα ταλέντα τους.

Στο τέλος του βιβλίου η ειδικός  Δρ Κατερίνα Μανιαδάκη-Ψυχολόγος μας παραθέτει πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της διαταραχής αυτής, πολύ χρήσιμες για εκπαιδευτικούς και για γονείς.

Επίσης η Ελισάβετ Τάρη μας προτείνει να διαβάσουμε και το βιβλίο:

Ο ΓΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Συγγραφέας: Δώρα Κασκάλη

Εικονογράφηση: Μιχάλης Καζάζης

Εκδόσεις Διόπτρα, 2014

Πρόκειται για μια πολύ όμορφη ιστορία με πρωταγωνιστή έναν πολύ χαριτωμένο γατούλη, τον Ιάσονα. Πώς να μην αγαπήσουν τα παιδιά τον μικρό αυτόν γατούλη;

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο μικρός ήρωας της ιστορίας μας βρέθηκε ένα ωραίο πρωί στα σκουπίδια, γιατί τον εγκατέλειψαν τα αφεντικά του. Εκεί τον ανακάλυψε μια παρέα πέντε γάτων, οι οποίοι τον ανέλαβαν και έγιναν οι κηδεμόνες του.

 Ο Κορνήλιος, ο Πίκας, ο Χρυσόψαρος, ο Γκαίτες και ο Βιντσέντζος θα είναι η καινούρια του οικογένεια.

Ο μικρούλης μας Ιάσονας θα μάθει πολλά πράγματα, θα πάρει πολλή αγάπη και φροντίδα από τους γάτους και θα ανακαλύψει τον  σκληρό κόσμο της μεγαλούπολης.

Πώς θα είναι άραγε η καινούρια του ζωή; Θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους;

 Η συγγραφέας μας, Δώρα Κασκάλη με πολύ ωραίο και απλό τρόπο γραφής μας διηγείται μια ιστορία πολύ τρυφερή και συγκινητική. Μέσα από  διάφορες καταστάσεις που βιώνει ο μικρός μας γατούλης μάς μεταφέρει μηνύματα  της αλληλεγγύης, της αγάπης, της φιλίας, και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Δε θα μπορούσαμε  να παραλείψουμε τη σημαντικότητα της εικονογράφησης, όπου ο Μιχάλης Καζάζης με τα πινέλα του, δημιουργεί με  απαλούς χρωματισμούς  ωραίες εικόνες.  Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει να μην επισκιάζει το κείμενο, αλλά αντίθετα να το αναδεικνύει. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλαίσθητο και δένει αρμονικά με την όμορφη διήγηση.

 Ένα βιβλίο που θα διαβαστεί ευχάριστα και με ενδιαφέρον από τους μικρούς μας αναγνώστες και θα συγκινήσει με τις αλήθειες και την ομορφιά της ζωής.

Θα συνιστούσα  ανεπιφύλακτα  το συγκεκριμένο βιβλίο για φιλαναγνωστικές δράσεις με στόχο μέσα από τις ιστορίες των ζώων να ανακαλύψουν τα παιδιά πολλές αλήθειες της πραγματικής ζωής. Να αντιληφθούν τη σκληρότητα, πολλές φορές, των ανθρώπων απέναντι στα ζώα και να εμπνευστούν τον σεβασμό προς όλα τα πλάσματα της φύσης. Να διαπιστώσουν τον αγώνα που δίνουν τα ζώα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, για να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και μέριμνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου