Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Το παλιόπαιδο παρουσίαση βιβλίου. Σχ.Συμβ. Ελισάβετ Τάρη

Τίτλος: Το παλιόπαιδο
Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση    Eικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις:Πατάκη

To βιβλίο αυτό της Αγγελικής Δαρλάση διαπραγματεύεται μια ιστορία ενός παιδιού συνηθισμένου σαν όλα τα παιδιά, αλλά και ξεχωριστού σαν κάθε παιδί.
Όλοι το φώναζαν «παλιόπαιδο» σαν να μην είχε όνομα. Το όνομά του ήταν Φέλιξ,που σημαίνει «ευτυχισμένος»,
αλλά κανένας δεν το γνώριζε.  Ίσως γιατί ήταν φτωχό και θλιμμένο.
Πρόκειται για μια ιστορία σκληρή αλλά και με πολύ συναίσθημα. Συγκινεί και προβληματίζει. Βασίζεται σε αληθινή ιστορία.
Ένας μουσικός και οικονομολόγος, ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, που ζούσε στο Καράκας, ονειρεύτηκε πως η μουσική θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή φτωχών και περιθωριοποιημένων παιδιών. Ένα τέτοιο παιδί λοιπόν και ο ήρωας της ιστορίας μαςπου κατόρθωσε να σωθεί   από τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια με τη βοήθεια ενός φωτισμένου δασκάλου που του δίδαξε μουσική,  χαρίζοντάς του ένα βιολί.
Η Αγγελική Δαρλάση, καταξιωμένη και βραβευμένη συγγραφέας, μας παρουσιάζειτην ιστορία με γλώσσα πολύ στρωτή και απλή. Η εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή είναι πολύ λιτή, μοντέρνα  και δένει αρμονικά με το κείμενο. Κυριαρχεί το γκρίζο χρώμα της θλίψης, ενώ το κόκκινο, σαν πινελιές, μας ντύνει την ελπίδα. Σίγουρα είναι ένα βιβλίο που αγγίζει μικρούς και μεγάλους.
Θα το συνιστούσα για μαθητές των μεγάλων τάξεων του δημοτικού. Δίνει ευκαιρίες για συζήτηση, προβληματισμό, και έκφραση συναισθημάτων. Είναι κατάλληλο για φιλαναγνωστικές δράσειςκαι για αναζήτηση πληροφοριών για τη διεθνούς φήμης συμφωνικής ορχήστρας «Μπολιβάρ» της Βενεζουέλας και για τους μουσικούς του El Sistema. Το Εl Sistemaείναι ένα όραμα που έγινε πράξη, βίωμα, ζωή, αποδεικνύοντας πως η μουσική…σώζει.

Ελισάβετ Τάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου