Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

5/ Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΠΡΟΥ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ «Ω ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΕΙΟΝ» του Ανδρέα Εμπειρίκου

5/ Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΠΡΟΥ
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ
ΤΑΞΗ:ΣΤ              ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ : 5                       ΔΑΣΚΑΛΟΣ: ΝΙΚΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΧΩΡΟΙ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ : ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ – ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ- ΓΩΝΙΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ Γ-Δ ΤΑΞΕΩΝ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: ΔΙΩΡΟ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ 15 ΛΕΠΤΑ (ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ)
ΚΕΙΜΕΝΟ: Ω ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΕΙΟΝ του Ανδρέα Εμπειρίκου
Multimedia  υλικό: Α. Απόσπασμα ταινίας Φθηνά Τσιγάρα από το youtube
                                    Β. Ο Εμπειρίκος διαβάζει Εμπειρίκο CD ήχου
                                   Γ.  Ο Εμπειρίκος απαγγέλει το ποίημα με σχετικέ εικόνες από το youtube
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ:
Αρχικά δόθηκαν εξηγήσεις για τη δράση της Φιλαναγνωσίας αφού οι συγκεκριμένοι μαθητές για πρώτη φορά συμμετείχαν σε κάτι ανάλογο.
Η αφόρμηση δόθηκε με απόσπασμα ενός λεπτού από την ελληνική ταινία ΦΘΗΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ  όπου ένας από τους πρωταγωνιστές απαγγέλει μοναδικά την πρώτη και την τελευταία στροφή του ποιήματος.
Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο απαγγελίας  και την μουσικότητα των στίχων του ποιήματος αν και δεν κατάλαβαν και πολλά από το περιεχόμενο. Θέλησαν να  το ακούσουν ολόκληρο.  Τους το παρουσίασε ο ίδιος ο ποιητής με τη φωνή του συνοδευόμενη από αντίστοιχες εικόνες για 5.41 λεπτά.  Μαγεύτηκαν όλα και αυθόρμητα ζήτησαν να το ξανακούσουν.  Πήγαμε στην τάξη και το άκουσαν από CD πάλι από τον ποιητή.
Αν και δεν μπορούσαν να καταλάβουν τους στίχους ως προς το νόημα τους  συμφώνησαν , ότι το μυαλό τους γέμιζε εικόνες. Απαγγείλαμε ομαδικά το ποιήμα, διαβάζοντας με τη σειρά και από ένα κομμάτι του. Αξιοσημείωτο ότι όλοι οι μαθητές διάβασαν με ευχέρια τους στίχους , αν και περιειχαν λεξεις δύσκολες και πρωτάκουστες.
Μιλήσαμε για τη ζωή και το έργο του ποιητή και αναφερθήκαμε στο κίνημα του υπερρεαλισμού και της αυτόματης γραφής- ζωγραφικής. Τα παιδιά είδαν πίνακες υπερρεαλιστών ζωγράφων στον υπολογιστή  και εντυπωσιάστηκαν ξανά. Ζήτησαν να ζωγραφίσουν και τα ίδια ακούγοντας ξανά τον ποιητή να απαγγέλει. Ζωγράφισαν με ενθουσιασμό  ( δυο μαθητές υπερρεαλιστικά και τρεις ρεαλιστικά ) θαλασσινές εικόνες.
Ζήτησαν να ακούσουν και άλλο ποίημα του Εμπειρίκου . Άκουσαν τον ορισμό της ποίησης  και χειροκρότησαν. Αποφασίσαμε με την αυτόματη γραφή να γράψουμε ομαδικά στον πίνακα  ένα υπερρεαλιστικό ποίημα. Η λέξη κλειδί το επίθετο άλαλα 

ΑΛΑΛΑ
Άλαλα σύννεφα
εμπνέουν ψυχές
Ιστορίες να γράφουν,
με γραφίδα το βλέμμα.
Της ποίησης το αίμα
άγριες σκέψεις εξημερώνει.
Δεν κατάφερε η γιαγιά
στο τρίτο εγγόνι
πάνα ν΄αλλάξει.

        
Κλέψαμε ένα τέταρτο από την ώρα των Μαθηματικών , με ψυχανάλυση, την επιστήμη του Εμπειρίκου. Ψυχαναλητές και ψυχαναλυόμενοι σε ρόλους εναλλάξ οι μαθητές μου, αναζήτησαν
αίτια φοβιών στην νηπιακή τους ηλικία.
Μας άρεσε ό,τι ζήσαμε . Χαίρομαι που ο Εμπειρίκος θα τους συνοδεύει πιθανότητα στην υπόλοιπη ζωή τους.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου