Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

«Ο Μαραθώνιος μιας Σαρανταποδαρούσας» Δημοτικό Σχολείο Μανδάλου Ε΄ Τάξη Σχ Έτος:2014-15

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


«Ο Μαραθώνιος μιας Σαρανταποδαρούσας»Επιμέλεια-Παρουσίαση

Εκπαιδευτικός ΠΕ 70:Δέσποινα Κουλίτσα

Δημοτικό Σχολείο Μανδάλου
Ε΄ Τάξη
Σχ Έτος:2014-15


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
«Ο Μαραθώνιος μιας Σαρανταποδαρούσας»

Εισαγωγή
Το βιβλίο έχει μαγικές ικανότητες. Σε ταξιδεύει σε μέρη που δεν μπορείς να φανταστείς. Γνωρίζεις ήρωες που μπορεί να πετούν, να ξέρουν πράγματα που σε σένα είναι άγνωστα, ήρωες που αναγνωρίζεις το χαρακτήρα σου και μέσα από αυτούς βιώνεις εμπειρίες και συναισθήματα. Ανυπομονείς να διαβάσεις τη συνέχεια, όταν αυτό σε έχει συνεπάρει και συνεχίζεις να ταξιδεύεις. Αισθάνεσαι ότι ακούς και διάφορες μελωδίες στο ταξίδι της ανάγνωσης γεγονός που το κάνει πιο συναρπαστικό. Το βιβλίο ολοκληρώνει ένα μέρος της προσωπικότητάς μας. Μπορεί να μας κάνει πιο δυνατούς και να νικήσουμε τους φόβους μας και τις αδυναμίες μας. Το επιλέγουμε ανάμεσα σε πολλά γιατί αρχικά μας κέντρισε το ενδιαφέρον από το εξώφυλλό του ή η περίληψη πίσω ή οι εικόνες. Στη συνέχεια γίνεται πιο ενδιαφέρον. Ένα ταξίδι μαγικό που θέλουμε να το μεταφέρουμε και στους αγαπημένους μας.


Αφορμή
Τα συναισθήματα του μαγικού ταξιδιού στην ανάγνωση ενός λογοτεχνικό βιβλίου θέλησα να τα μεταφέρω στους μαθητές μου. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν διαβάσει βιβλία εξωσχολικά παρά λίγα παραμύθια. Έτσι σκέφτηκα το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας σε συνδυασμό με κάτι πρωτοποριακό. Θέλησα να ξεκινήσω ένα μαραθώνιο που δεν θα είχα αθλητές αλλά μια Σαρανταποδαρούσα που έτρωγε πολύ!

Στόχοι
Να καλλιεργήσουν την αναγνωστική απόλαυση
Να εδραιώσουν μια φιλική σχέση με το βιβλίο
Να οξύνουν τη δημιουργική και κριτική σκέψη
Να εμπλουτίσουν τη φαντασία τους
Να αναπτύξουν την ικανότητα κατανόησης βιβλίων.ΜΕΘΟΔΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η ομαδοσυνεργατική  και η εξατομικευμένη που ως στόχο έχει: Οι μαθητές να δανειστούν βιβλία από τη βιβλιοθήκη, να τα διαβάσουν, να τα παρουσιάσουν και να συνεργαστούν ομαδικά για τη δημιουργία ενός σάντουιτς


ΥΛΙΚΑ
Για την υλοποίηση του προγράμματος, οι μαθητές χρησιμοποίησαν:
Βιβλία
Φωτοτυπίες για  να σχηματίσουν το σάντουιτς
Χρώματα για να ζωγραφίσουν τον αγαπημένο ήρωα από κάθε βιβλίο που διάβαζαν
Χαρτόνια
Προϋποθέσεις
Για να ξεκινήσει το πρόγραμμα στείλαμε στους γονείς υπεύθυνες δηλώσεις που εγκρίνουν τη φωτογράφηση και τη βιντεοσκόπηση των παιδιών τους (αποκλειστικά για σχολική χρήση)στις διδακτικές επισκέψεις που θα πραγματοποιούνταν. Έγινε γνωστό στους γονείς , ότι στο τέλος του προγράμματος, στο τέλος της σχολικής χρονιάς αντίγραφα της εργασίας με τις φωτογραφίες και τα βίντεο, θα πάρουν;
Α)ο σχολικός σύμβουλος-Υπεύθυνη του προγράμματος
Β)το σχολείο
Γ)οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί όλη τη σχολική χρονιά2014-15Ο ρόλος των εκπαιδευτικών
Η  εκπαιδευτικός  ήταν  σύμβουλος,  εμψυχωτής,  της όλης διαδικασίας. Ενθάρρυνε συνεχώς τους μαθητές σε κάθε νέο βιβλίο που ήθελαν να διαβάσουν.


Σχηματισμός ομάδων
Οι μαθητές από την αρχή της χρονιάς χωρίστηκαν σε ομάδες, οι οποίες άλλαζαν κάθε τρίμηνο. Κάθε μαθητής πήγαινε στη σχολική βιβλιοθήκη και επέλεγε βιβλίο κατάλληλο για την ηλικία του. Είχε ένα μήνα περιθώριο για την ανάγνωσή του. Μπορούσε να διαβάσει και βιβλίο που είχε αγοράσει ο ίδιος. Στο τέλος θα κέρδιζε βραβείο και η ομάδα  που είχε διαβάσει τα περισσότερα βιβλία.
Προβληματισμός
Η Κυρία ξεκίνησε με μια δική της ιστορία για μια σαρανταποδαρούσα που έτρωγε πολύ.


Η κυρία ρώτησε τους μαθητές αν θα μπορούσανε αυτοί να βοηθήσουν τη Σάρα και αυτοί δέχτηκαν.
Κοιτάξτε, τους είπε η Σάρα
Το σάντουιτς έχει: ψωμί-ζαμπόν-κασέρι-μαρούλι-ντομάτα-μαγιονέζα. Αλλά το κάθε υλικό έχει μια ερώτηση σχετικά με το βιβλίο που θα διαβάσετε. Αρχίστε να το ετοιμάζετε και θα σας δώσω μετά και άλλες πληροφορίες.Δεν καταλαβαίνουμε τι εννοείς, είπαν οι μαθητές.
Ψωμί


Μαρούλι
Ζαμπόν
Ντομάτα-Τυρί-Μαγιονέζα
Έτσι οι μαθητές ετοίμασαν ο καθένας το δικό του σάντουιτς και το στόλισαν πολύ όμορφα.
Ο μαραθώνιος ξεκινάει.
Να δούμε ποια ομάδα θα διαβάσει τα περισσότερα βιβλία και ποιος θα βγει πρώτος-δεύτερος –τρίτος. Θα υπάρχουν βραβεία για όλους!
Προσοχή στο ψωμάκι θα ήθελα να ζωγραφίσετε αυτό που σας άρεσε από το βιβλίο που διαβάσατε ή τον ήρωα του βιβλίου.


Τα παιδιά μετά από ένα μήνα άρχισαν τις παρουσιάσεις. Για όσους αργούσαν , Η Σάρα τους έδινε και επιπλέον μέρες, γιατί ήθελε όλοι οι μικροί μαθητές να αγαπήσουν το βιβλίο.Οι μαθητές ζωγράφισαν τον πιο αγαπημένο ήρωα από τα βιβλία που διάβασαν και έφτιαξαν «το δέντρο των
 ηρώων».

Στις 20 Μαΐου τελείωσε ο Μαραθώνιος και έγινε η απονομή.
Ο πρώτος μαθητής διάβασε:20 βιβλία
Ο δεύτερος μαθητής διάβασε: 16 βιβλία
Ο τρίτος μαθητής διάβασε: 15 βιβλία
Η ομάδα που διάβασε τα περισσότερα βιβλία ήταν: η ομάδα της Θεσσαλονίκης
Όλα τα παιδιά διάβασαν πάνω από 3 βιβλία όλη τη χρονιάΟι νικήτριες

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ

Στον/στην …………………………………………………………………. ……………..
μαθητ………. της…….. Τάξης του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Μανδάλου.
Για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα Πολιτιστικών θεμάτων, με τίτλο:
        «Ο Μαραθώνιος μιας Σαρανταποδαρούσας»


Ο Διευθυντής του Σχολείου Η Δασκάλα της Ε΄ Τάξης
Δέσποινα ΚουλίτσαΣας ευχαριστώ!
Χωρίς εσάς δε θα τα κατάφερνα.Αξιολόγηση Προγράμματος
Όλοι οι μαθητές διάβασαν πολλά βιβλία κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Δανείζονταν με χαρά από τη βιβλιοθήκη αλλά και αγόρασαν πολλά δικά τους. Η χαρά της παρουσίασης ήταν απερίγραπτη. Ο ανταγωνισμός μεγάλος.  
Το λεξιλόγιο τους  και η κριτική τους σκέψη αναπτύχθηκε και αυτό έγινε αισθητό από τις εκθέσεις που γράφαμε.  Αγάπησαν το διάβασμα στον ελεύθερο χρόνο τους και το έκαναν πιο δημιουργικό. Ήταν ένα παιχνίδι που το χάρηκαν πολύ οι μαθητές μου και ζήτησαν να το επαναλάβουμε και την επόμενη χρονιά. Πολλές φορές υπήρχαν μαθητές που μέσα στις διακοπές είχαν διαβάσει και δύο βιβλία. Αγάπησαν πραγματικά το λογοτεχνικό βιβλίο και βοήθησαν τη Σαρανταποδαρούσα μας να εκπληρώσει το στόχο της. Υποσχέθηκαν ότι και το Καλοκαίρι θα συνεχίσουν να διαβάσουν και να ανταλλάξουν και μεταξύ τους βιβλία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου