Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ελισάβετ Τάρη Σχολική Σύμβουλος

Κάνουν τα παραμύθια τα παιδιά πιο έξυπνα;


Πολλά έχουν γραφτεί για την επιρροή των παραμυθιών και γενικά της παιδικής λογοτεχνίας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Έτσι, θεωρείται πως μεταξύ άλλων τα παραμύθια:
Κινητοποιούν  τη φαντασία των παιδιών και αναπτύσσουν την ευαισθησία τους
Μέσα από τα μηνύματα που περιέχουν, προβάλλουν ιδανικά και αξίες και αναδεικνύουν πρότυπα δράσης και συμπεριφορών
Βοηθάνε το παιδί να κοινωνικοποιηθεί μέσα από την ταύτιση με τους ήρωες και τη μίμηση στάσεων και συμπεριφορών
Καλλιεργούν και εμπλουτίζουν τη μητρική γλώσσα του παιδιού
Αναπτύσσουν αισθητικά κριτήρια αφού το βιβλίο, χάρη στην τυπογραφική του εμφάνιση και την εικονογράφηση, αποτελεί ένα μικρό έργο τέχνης
Καλλιεργούν την αναγνωστική συνήθεια, την κριτική ικανότητα και τη δημιουργική σκέψη

Όλα αυτά είναι χωρίς καμιά αμφιβολία πολύ σημαντικά και επιβεβαιώνουν τόσο τον ψυχαγωγικό όσο και παιδαγωγικό ρόλο που παίζει το παραμύθι στην ψυχή του παιδιού. Και αν η επιβεβαίωση αυτή προέκυπτε ως τώρα μέσα από την εμπειρική έρευνα και παρατήρηση, πλέον τεκμηριώνεται και επιστημονικά.  Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιστημονική Επιθεώρηση «Pediatrics», αποδείχθηκε πως το διάβασμα παραμυθιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ενεργοποιεί τα μέρη του εγκεφάλου τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων της φαντασίας και της κατανόησης μιας αφήγησης. Οι δεξιότητες αυτές, υποστηρίζει η ίδια έρευνα, αποτελούν το κλειδί στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας, αλλά και των ικανοτήτων που σχετίζονται με την κατάκτηση των μηχανισμών γραφής και ανάγνωσης. Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εν λόγω έρευνας δρ. Thomas DeWitt, «υπάρχουν πλέον βιολογικές αποδείξεις γι’ αυτό που οι γονείς ήξεραν εκ των προτέρων. Ότι το να διαβάζουν στα παιδιά τους είναι μια σημαντική συνήθεια που τα βοηθά να αναπτύξουν τον εγκέφαλό τους».
Η έρευνα αυτή, θα λέγαμε πως έρχεται να αποδείξει αυτό που είπε, ως συμβουλή προς τους γονείς, ο Αϊνστάιν: «Αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν έξυπνα, τότε να τους διαβάζετε παραμύθια. Αν θέλετε να γίνουν ακόμα πιο έξυπνα, διαβάστε τους ακόμα πιο πολλά παραμύθια».

                                                                      Ελισάβετ Τάρη
                                                                   Σχολική Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου