Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ
Ένας συγγραφέας στο σχολείο μας
Πριν από έναν μήνα μας επισκέφθηκε ο κύριος Θοδωρής Παπαϊωάννου, που είναι δάσκαλος, μουσικός και συγγραφέας. Τον ξεναγήσαμε στο σχολείο μας και του άρεσε. Μετά πήγαμε στην μεγάλη αίθουσα και μας περιέγραψε πώς γράφει τα βιβλία του. Τα βιβλία που έχει γράψει είναι πολύ ωραία! Μερικά είναι « Απέναντι»,  «Ανάποδα» και «Τα αστέρια της Ευρώπης». Επίσης μας έπαιξε λίγα τραγούδια με την κιθάρα του από τα βιβλία του που έχει γράψει και μας έβαλε να παίξουμε ένα παιχνίδι. Στο τέλος, όταν έφυγε, του είπαμε να ξανάρθει και να μας πει και άλλα για τα βιβλία που γράφει και για τα απίθανα τραγούδια του.                   Από την  Δ΄τάξη
                                   
                                       
ΧΑΪΚΟΥ
Το χαϊκού είναι μια μορφή ιαπωνικού ποιήματος. Ένα χαϊκού έχει 17 συλλαβές και χωρίζεται σε τρεις στίχους. Περιγράφει για στιγμή του χρόνου. Δημιουργεί με λέξεις μια εικόνα. Συχνά αυτή η εικόνα αποκαλύπτει και πώς νιώθει ο δημιουργός του χαϊκού. Χαϊκού έχουν γράψει ποιητές και ποιήτριες από όλο τον κόσμο. Ένας σημαντικός Έλληνας ποιητής που έγραψε χαϊκού είναι ο Γιώργος Σεφέρης. Γράψαμε κι εμείς στην τάξη ποιήματα χαϊκού και ζωγραφίσαμε.  
        Από την Γ΄ τάξη
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ο Αόρατος Πολ
Στην αρχή της ιστορίας εμφανίζεται ο Αλ που έμενε σε ένα χωριό της Αλβανίας. Ήταν άριστος μαθητής και είχε έναν πολύ καλό φίλο που τον αγαπούσε πολύ.
Όλα άλλαξαν μετά από λίγους μήνες, όταν ο μπαμπάς του χρειάστηκε να φύγει στην Ελλάδα για να δουλέψει. Έτσι, μετά από λίγο καιρό, πήγε και ο Αλ με τη μαμά του. Το χωριό που πήγαν να ζήσουν λεγόταν Καλή και ήταν κοντά στην Έδεσσα, όμως έκατσαν λίγο αφού μετακόμισαν στη Λάρισα.
Στο σχολείο που πήγε ήταν πολύ στεναχωρημένος και μόνος αφού δεν τον έπαιζαν, τον κορόιδευαν  και τον έλεγαν κλέφτη οι συμμαθητές του. Έτσι, ντρεπόταν να μιλήσει και να διαβάσει, μέχρι που ήρθε ο Πολ. Με τη βοήθειά του άρχισε να εκφράζεται και να συμμετέχει στο σχολείο, μέχρι που, σιγά σιγά , έκανε και φίλους. Στα γενέθλιά του, πήγαν όλοι οι συμμαθητές του εκτός από τον Πολ που από εκείνη την ημέρα εξαφανίστηκε και δεν ξαναπήγε σχολείο.
Ο Πολ τελικά, δεν υπήρχε, ήταν μόνο στη φαντασία του, ζούσε μέσα στο μυαλό του και δεν τον χρειαζόταν πια. Τελικά, όποιος έχει έστω και έναν καλό φίλο δεν μπορεί να είναι δυστυχισμένος. Ο Αλ έζησε ευτυχισμένος τα υπόλοιπα χρόνια στην Ελλάδα, οι συμμαθητές του, του ζήτησαν συγγνώμη για την άσχημη συμπεριφορά τους αφού κατάλαβαν ότι , από όποια χώρα κι αν κατάγεσαι δεν έχει καμιά σημασία.                      
                                                                                                     Από την Β’  τάξη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
«Το ψέμα» της Ζωρζ Σαρρή
«Ένας μπαμπάς για μένα» της  Λίτσας Ψαραύτη
«Σώος κι αβλαβής από…την οικογένεια» της Μαίρης Μεταξά-Παξινού
«Μια ιστορία για δυο» της Ειρήνης Μάρρα
«Πατέρας και γιος» του Παντελή Καλιότσου                                       Από την  Στ΄ τάξη

«Η Μιμή η Νευρική» (επιστρέφει στο σχολείο) ,   της Μέγκαν Μακντόναλντ
«Σχολή για Νεράιδες», της Titania Woods
«Τερέζα η νεράιδα της τετάρτης», της Ντέιζι Μέντουυς
«Το ημερολόγιο ενός κακομαθημένου»,  της Ισμήνη Χ. Μπάρακλη
«Τα μαγικά μαξιλάρια», του Ευγένιου Τριβιζά
«Μαύρη Καλονή», της Anna Sewell                                             Από την Ε’ τάξη  
Όλα τα παραπάνω, είναι άρθρα των μαθητών του σχολείου που δημοσιεύτηκαν στη σχολική τους εφημερίδα ‘’ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΑΡΕΑΚΙ’’ και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σχολείου , στη διεύθυνση: http://dim-prof-ilia.pel.sch.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου