Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΝΙΣΣΑΣ

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα παιδικού Βιβλίου
     
   Όπως είναι γνωστό η 2 Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, προς τιμή του σπουδαίου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, καθώς είναι η επέτειος γέννησής του.
Στα πλαίσια αυτής της επετείου το σχολείο μας αφιέρωσε ολόκληρη την ημέρα σε εκδηλώσεις με επίκεντρο την χρησιμότητα της ανάγνωσης και τις ωφέλειες που προκύπτουν από την τριβή με το λογοτεχνικό βιβλίο και όχι μόνο. Κι αυτό γιατί πέρα από την ανάγνωση, δώσαμε ιδιαίτερο βάρος και στην αφήγηση, στην  προφορικότητα του λόγου, καθ’ ότι η λογοτεχνία αποτελεί το καλύτερο υλικό για αφηγηματική μεταφορά.
      Όσο κι αν η τεχνολογία προοδεύσει το βιβλίο θα έχει πάντα την ιδιαίτερη θέση του στη ζωή,   στην συναισθηματική και φαντασιακή εξέλιξη του ανθρώπου. Γιατί το στοιχείο που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο είδος και το διακρίνει από τα υπόλοιπα είδη, είναι βεβαίως η λογική, που αποτελεί το κυρίως «γεύμα», αλλά το αλατοπίπερο της ζωής που το νοστιμίζει είναι οι συναισθηματικές διακυμάνσεις και η φαντασία του, η φυσική του περιέργεια για το «καινούριο» που τον ανανεώνει.
      Και το βιβλίο μας τα προσφέρει αυτά. Μας ταξιδεύει, διεγείρει το συναισθηματικό μας τέλμα, μας γνωρίζει νέους τόπους, καινούριες καταστάσεις, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση, την γνώση δηλαδή της σκέψης και της ψυχολογίας του «άλλου», κάνοντάς μας πιο δεκτικούς και πιο ανθρώπινους, λιγότερο εγωιστές. Μετατρέποντάς μας δηλαδή από ανθρώπους σε Ανθρώπους, δίνοντας ποιότητα στη ζωή μας. Γι’ αυτό και το βιβλίο είναι σημαντικό να υπάρχει στη ζωή μας.
     Αλλά η φιλαναγνωσία είναι κάτι που πρέπει να το καλλιεργήσεις και έντεχνα να κάνεις τα παιδιά να την αγαπήσουν, δείχνοντας δρόμους και «πιάνοντάς» τα από το χέρι στα πρώτα βήματα. Έτσι  θεωρήσαμε σημαντικό, να αφιερώσουμε αυτή την ημέρα αποκλειστικά στην κατεύθυνση αυτήν, ξέχωρα από την τακτική επαφή και χρήση της σχολικής μας βιβλιοθήκης.
Οργανώσαμε έτσι το σχολείο με τέτοιο τρόπο, ώστε όλες οι τάξεις να περάσουν από διάφορα στάδια επαφής με την φιλαναγνωσία, είτε με την καθαρή μορφή της ανάγνωσης και ενασχόλησης με το βιβλίο, είτε με αφηγηματικό τρόπο.
     Αναλυτικότερα όλες οι τάξεις το πρώτο δίωρο αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα του λογοτεχνικού βιβλίου, κάνανε αφίσες με διάφορα μηνύματα σχετικά με το βιβλίο (τις οποίες τοποθετήσαμε στον κεντρικό διάδρομο και στην βιβλιοθήκη) κι  έγιναν παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων μέσα στην κάθε τάξη.
    Τις επόμενες ώρες η Ε΄τάξη ανέλαβε στο χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης να παρουσιάσει στις υπόλοιπες  τάξεις (σε τρία γκρούπ ανάλογα με την ηλικία) την ιστορία του βιβλίου, τα βασικά του συστατικά, την χρήση της τεχνολογίας για εύρεση βιβλίων και ανάγνωσης, παιχνίδια σχετικά με τα βιβλία, τρόπους  ενασχόλησης με αυτά, καθώς και συζήτηση γύρω από το τι μας συγκινεί.
    Παράλληλα μαθητές της ΣΤ΄τάξης ανέλαβαν να αφηγηθούν παραμύθια στις Α΄και Β΄τάξεις (χωριστά) με την χρήση της τεχνολογίας και της παραδοσιακής αφήγησης. Ήταν μια σκέψη για μετάγγιση φιλαναγνωσίας στη λογική «από τα παιδιά για τα παιδιά», χωρίς τη άμεση μεσολάβηση των εκπαιδευτικών, που θα προσέδιδαν ένα διδακτισμό.
Είναι αλήθεια πως το φοβηθήκαμε αρχικά, αλλά λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά και για τα μεγάλα (που είχαν καθοδηγητικό ρόλο), αλλά και για τα μικρά, που ανταποκρίθηκαν ευχάριστα και με προσήλωση στην όλη διαδικασία.
     Η σημερινή εμπειρία ήταν πολύ χρήσιμη, γιατί πέρα από την ευχάριστη επαφή με τη φιλαναγνωσία, μας προσέφερε νέους τρόπους διδακτικής προσέγγισης στηριγμένους στα ίδια τα παιδιά, που ανταποκρίθηκαν με χαρά, ενδιαφέρον και  άξια στον ρόλο που επωμίστηκαν.
     Θα το καθιερώσουμε.

Για το Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου μας
                       Ο δντής
            Γιάννης Γκουγκούδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου