Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Απέναντι Θοδωρής Παπαϊωάννου Δ.Σ ΝΗΣΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ  ΣΤΟ Δ.Σ ΝΗΣΙΟΥ.
ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ


Μετά την μεγάλη επιτυχία του βιβλίου Ανάποδα που σύστησε τον Μέλιο στους μικρούς αναγνώστες, στο καινούργιο βιβλίο του Θοδωρή Παπαϊωάννου ξανασυναντάμε το αγαπημένο σκαθάρι, αντιμέτωπο με μια νέα πρόκληση: Η φίλη του η Μελανή βρίσκεται στην άλλη μεριά του δάσους και τον περιμένει, αλλά για να φτάσει εκεί πρέπει να διασχίσει τον μεγάλο δρόμο!
Πως θα το καταφέρει αυτό; Με το μπλε ποδήλατο; με το βιολετί πατίνι; με αλεξίπτωτο; με μαγικό χαλί; Ε, λοιπόν όλα θα τα προσπαθήσει! Κι ας αποτύχει! Δεν ξέρεις, μπορεί από πολλές αποτυχίες να φτιάχνεται... η τύχη!








Το μισό μήλο 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ

Το μισό μήλο
Το μισό μήλο εμείς
Τ΄ άλλο μισό αυτός ο Θεόρατος κόσμος
Το μισό μήλο εμείς
Τ΄ άλλο μισό οι άνθρωποι
Το μισό μήλο εσύ
Τ΄ άλλο μισό εγώ
Οι δυο μας…
Ναζίμ Χικμέτ
27 Οκτωβρίου 1945

Με αφορμή το σχέδιο Εργασίας που υλοποιείται στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης με τίτλο «Από το μήλο του Νεύτωνα στα μήλα του Σεζάν και άλλα μήλα», οι μαθητές της Γ ΄τάξης επεξεργάστηκαν  το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Το μισό μήλο».
Στόχος ήταν
1. Να γνωρίσουν οι μαθητές τον ποιητικό λόγο του Ναζίμ Χικμέτ
2. Να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα φτώχειας, πολέμου, προσφυγιάς, ανθρώπινης συμπεριφοράς
3. Να συνειδητοποιήσουν την προσωπική ευθύνη του καθενός για τα κοινωνικά προβλήματα
4. Να κατανοήσουν την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας στον κόσμο.
Επεξεργασία του ποιήματος
Αφού διαβάστηκε το ποίημα αρκετές φορές οι μαθητές μεταφέρθηκαν στη γωνιά: «Μίλα μου για μήλα» (γωνιά φιλαναγνωσίας), όπου έγινε συζήτηση και διατυπώθηκαν απόψεις και σκέψεις.
Η διδασκαλία ήταν απαλλαγμένη από τη βιογραφική-φιλολογική προσέγγιση, τη στρατευμένη στο κυνήγι του «μηνύματος» και «των πρέπει».
Η επαφή ήταν βιωματική –αισθητική, η ανάλυση χωρίς υπερβολές, χωρίς προσκόλληση στη σχολή και το είδος τους ποιήματος.
Μίλησαν  για τη φτώχεια, την αδικία, την καταπίεση, την προσφυγιά και τα άλλα βάσανα του κόσμου μας και είδαν κριτικά κι αυτοκριτικά τη στάση τους απέναντι σε αυτά.
Μίλησαν επίσης για την αξία της αλληλεγγύης και με ποιες μορφές εκδηλώνεται σήμερα.
Στη συνέχεια αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, εκφράστηκαν ελεύθερα και απόδωσαν εικαστικά το περιεχόμενο του ποιήματος ή τις πιο σημαντικές εικόνες του.

 2ο Δ.Σ  ΣΚΥΔΡΑΣ
Γ΄ ΤΑΞΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΧΑΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

                                                                                     





Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Δ.Σ ΝΗΣΙΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ


Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι

Τι και αν πέρασαν πάνω από 60 χρόνια από την υπογραφή της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι αγώνες για την επικράτηση και την τήρηση τους είναι πάντα επίκαιρη .
Ένα υπέροχο βιβλίο, για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, που με τα γλαφυρά του σχέδια, τα βοηθάει να  κατανοήσουν τα 30 άρθρα της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου..

ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΜΕ












Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Χ. ΦΑΝΙΟΠΟΥΛΟ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Χ. ΦΑΝΙΟΠΟΥΛΟ

  




To νέο παιδαγωγικό βιβλίο της Ελισάβετ Τάρη με τίτλο «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ: Παιδαγωγικό πλαίσιο και νομικές προϋποθέσεις» προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα, εάν η αδιαμφισβήτητη αξία της θρησκευτικής αγωγής συμβαδίζει με τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα, το εσωτερικό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όχι ιδεολογικά, αλλά με κριτήρια επιστημονικά.                                                                                   Οι κατά καιρούς έντονες αντιπαραθέσεις για το σκοπό και το περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών δεν συνιστούν απλά ένα από τα πολλά επιστημονικά προβλήματα που ταλανίζουν την Εκπαίδευση. Στην ουσία, πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που, μεταξύ των άλλων, δοκιμάζει τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας με αποτέλεσμα οι ιδεολογικές προσεγγίσεις συχνά να υπερισχύουν των αντίστοιχων επιστημονικών.
Στο ζήτημα αυτό, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η αδιαμφισβήτητη αξία της θρησκευτικής αγωγής, που σήμερα εκφράζεται και υλοποιείται μέσω ενός μονοφωνικού-δογματικού μαθήματος, συμβαδίζει με τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα, το εσωτερικό δίκαιο και το ευρωπαϊκό  κεκτημένο.
      Η παρούσα έκδοση προσπαθεί να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, όχι ιδεολογικά, αλλά με κριτήρια επιστημονικά, λαμβάνοντας υπόψη, τόσο το παιδαγωγικό πλαίσιο, όσο και τις νομικές προϋποθέσεις και με την ελπίδα ότι τα συμπεράσματα θα συμβάλουν στον τερματισμό της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

«Ο Μαραθώνιος μιας Σαρανταποδαρούσας» Δημοτικό Σχολείο Μανδάλου Ε΄ Τάξη Σχ Έτος:2014-15

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ






«Ο Μαραθώνιος μιας Σαρανταποδαρούσας»



Επιμέλεια-Παρουσίαση

Εκπαιδευτικός ΠΕ 70:Δέσποινα Κουλίτσα

Δημοτικό Σχολείο Μανδάλου
Ε΄ Τάξη
Σχ Έτος:2014-15


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
«Ο Μαραθώνιος μιας Σαρανταποδαρούσας»

Εισαγωγή
Το βιβλίο έχει μαγικές ικανότητες. Σε ταξιδεύει σε μέρη που δεν μπορείς να φανταστείς. Γνωρίζεις ήρωες που μπορεί να πετούν, να ξέρουν πράγματα που σε σένα είναι άγνωστα, ήρωες που αναγνωρίζεις το χαρακτήρα σου και μέσα από αυτούς βιώνεις εμπειρίες και συναισθήματα. Ανυπομονείς να διαβάσεις τη συνέχεια, όταν αυτό σε έχει συνεπάρει και συνεχίζεις να ταξιδεύεις. Αισθάνεσαι ότι ακούς και διάφορες μελωδίες στο ταξίδι της ανάγνωσης γεγονός που το κάνει πιο συναρπαστικό. Το βιβλίο ολοκληρώνει ένα μέρος της προσωπικότητάς μας. Μπορεί να μας κάνει πιο δυνατούς και να νικήσουμε τους φόβους μας και τις αδυναμίες μας. Το επιλέγουμε ανάμεσα σε πολλά γιατί αρχικά μας κέντρισε το ενδιαφέρον από το εξώφυλλό του ή η περίληψη πίσω ή οι εικόνες. Στη συνέχεια γίνεται πιο ενδιαφέρον. Ένα ταξίδι μαγικό που θέλουμε να το μεταφέρουμε και στους αγαπημένους μας.


Αφορμή
Τα συναισθήματα του μαγικού ταξιδιού στην ανάγνωση ενός λογοτεχνικό βιβλίου θέλησα να τα μεταφέρω στους μαθητές μου. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν διαβάσει βιβλία εξωσχολικά παρά λίγα παραμύθια. Έτσι σκέφτηκα το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας σε συνδυασμό με κάτι πρωτοποριακό. Θέλησα να ξεκινήσω ένα μαραθώνιο που δεν θα είχα αθλητές αλλά μια Σαρανταποδαρούσα που έτρωγε πολύ!

Στόχοι
Να καλλιεργήσουν την αναγνωστική απόλαυση
Να εδραιώσουν μια φιλική σχέση με το βιβλίο
Να οξύνουν τη δημιουργική και κριτική σκέψη
Να εμπλουτίσουν τη φαντασία τους
Να αναπτύξουν την ικανότητα κατανόησης βιβλίων.



ΜΕΘΟΔΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η ομαδοσυνεργατική  και η εξατομικευμένη που ως στόχο έχει: Οι μαθητές να δανειστούν βιβλία από τη βιβλιοθήκη, να τα διαβάσουν, να τα παρουσιάσουν και να συνεργαστούν ομαδικά για τη δημιουργία ενός σάντουιτς


ΥΛΙΚΑ
Για την υλοποίηση του προγράμματος, οι μαθητές χρησιμοποίησαν:
Βιβλία
Φωτοτυπίες για  να σχηματίσουν το σάντουιτς
Χρώματα για να ζωγραφίσουν τον αγαπημένο ήρωα από κάθε βιβλίο που διάβαζαν
Χαρτόνια




Προϋποθέσεις
Για να ξεκινήσει το πρόγραμμα στείλαμε στους γονείς υπεύθυνες δηλώσεις που εγκρίνουν τη φωτογράφηση και τη βιντεοσκόπηση των παιδιών τους (αποκλειστικά για σχολική χρήση)στις διδακτικές επισκέψεις που θα πραγματοποιούνταν. Έγινε γνωστό στους γονείς , ότι στο τέλος του προγράμματος, στο τέλος της σχολικής χρονιάς αντίγραφα της εργασίας με τις φωτογραφίες και τα βίντεο, θα πάρουν;
Α)ο σχολικός σύμβουλος-Υπεύθυνη του προγράμματος
Β)το σχολείο
Γ)οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί όλη τη σχολική χρονιά2014-15



Ο ρόλος των εκπαιδευτικών
Η  εκπαιδευτικός  ήταν  σύμβουλος,  εμψυχωτής,  της όλης διαδικασίας. Ενθάρρυνε συνεχώς τους μαθητές σε κάθε νέο βιβλίο που ήθελαν να διαβάσουν.


Σχηματισμός ομάδων
Οι μαθητές από την αρχή της χρονιάς χωρίστηκαν σε ομάδες, οι οποίες άλλαζαν κάθε τρίμηνο. Κάθε μαθητής πήγαινε στη σχολική βιβλιοθήκη και επέλεγε βιβλίο κατάλληλο για την ηλικία του. Είχε ένα μήνα περιθώριο για την ανάγνωσή του. Μπορούσε να διαβάσει και βιβλίο που είχε αγοράσει ο ίδιος. Στο τέλος θα κέρδιζε βραβείο και η ομάδα  που είχε διαβάσει τα περισσότερα βιβλία.




Προβληματισμός
Η Κυρία ξεκίνησε με μια δική της ιστορία για μια σαρανταποδαρούσα που έτρωγε πολύ.


Η κυρία ρώτησε τους μαθητές αν θα μπορούσανε αυτοί να βοηθήσουν τη Σάρα και αυτοί δέχτηκαν.








Κοιτάξτε, τους είπε η Σάρα
Το σάντουιτς έχει: ψωμί-ζαμπόν-κασέρι-μαρούλι-ντομάτα-μαγιονέζα. Αλλά το κάθε υλικό έχει μια ερώτηση σχετικά με το βιβλίο που θα διαβάσετε. Αρχίστε να το ετοιμάζετε και θα σας δώσω μετά και άλλες πληροφορίες.



Δεν καταλαβαίνουμε τι εννοείς, είπαν οι μαθητές.




Ψωμί


Μαρούλι
Ζαμπόν
Ντομάτα-Τυρί-Μαγιονέζα
Έτσι οι μαθητές ετοίμασαν ο καθένας το δικό του σάντουιτς και το στόλισαν πολύ όμορφα.








Ο μαραθώνιος ξεκινάει.
Να δούμε ποια ομάδα θα διαβάσει τα περισσότερα βιβλία και ποιος θα βγει πρώτος-δεύτερος –τρίτος. Θα υπάρχουν βραβεία για όλους!
Προσοχή στο ψωμάκι θα ήθελα να ζωγραφίσετε αυτό που σας άρεσε από το βιβλίο που διαβάσατε ή τον ήρωα του βιβλίου.


Τα παιδιά μετά από ένα μήνα άρχισαν τις παρουσιάσεις. Για όσους αργούσαν , Η Σάρα τους έδινε και επιπλέον μέρες, γιατί ήθελε όλοι οι μικροί μαθητές να αγαπήσουν το βιβλίο.



Οι μαθητές ζωγράφισαν τον πιο αγαπημένο ήρωα από τα βιβλία που διάβασαν και έφτιαξαν «το δέντρο των
 ηρώων».





Στις 20 Μαΐου τελείωσε ο Μαραθώνιος και έγινε η απονομή.
Ο πρώτος μαθητής διάβασε:20 βιβλία
Ο δεύτερος μαθητής διάβασε: 16 βιβλία
Ο τρίτος μαθητής διάβασε: 15 βιβλία
Η ομάδα που διάβασε τα περισσότερα βιβλία ήταν: η ομάδα της Θεσσαλονίκης
Όλα τα παιδιά διάβασαν πάνω από 3 βιβλία όλη τη χρονιά



Οι νικήτριες









ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ

Στον/στην …………………………………………………………………. ……………..
μαθητ………. της…….. Τάξης του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Μανδάλου.
Για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα Πολιτιστικών θεμάτων, με τίτλο:
        «Ο Μαραθώνιος μιας Σαρανταποδαρούσας»


Ο Διευθυντής του Σχολείου Η Δασκάλα της Ε΄ Τάξης
Δέσποινα Κουλίτσα



Σας ευχαριστώ!
Χωρίς εσάς δε θα τα κατάφερνα.



Αξιολόγηση Προγράμματος
Όλοι οι μαθητές διάβασαν πολλά βιβλία κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Δανείζονταν με χαρά από τη βιβλιοθήκη αλλά και αγόρασαν πολλά δικά τους. Η χαρά της παρουσίασης ήταν απερίγραπτη. Ο ανταγωνισμός μεγάλος.  
Το λεξιλόγιο τους  και η κριτική τους σκέψη αναπτύχθηκε και αυτό έγινε αισθητό από τις εκθέσεις που γράφαμε.  Αγάπησαν το διάβασμα στον ελεύθερο χρόνο τους και το έκαναν πιο δημιουργικό. Ήταν ένα παιχνίδι που το χάρηκαν πολύ οι μαθητές μου και ζήτησαν να το επαναλάβουμε και την επόμενη χρονιά. Πολλές φορές υπήρχαν μαθητές που μέσα στις διακοπές είχαν διαβάσει και δύο βιβλία. Αγάπησαν πραγματικά το λογοτεχνικό βιβλίο και βοήθησαν τη Σαρανταποδαρούσα μας να εκπληρώσει το στόχο της. Υποσχέθηκαν ότι και το Καλοκαίρι θα συνεχίσουν να διαβάσουν και να ανταλλάξουν και μεταξύ τους βιβλία.


Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ελισάβετ Τάρη Σχολική Σύμβουλος

Κάνουν τα παραμύθια τα παιδιά πιο έξυπνα;


Πολλά έχουν γραφτεί για την επιρροή των παραμυθιών και γενικά της παιδικής λογοτεχνίας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Έτσι, θεωρείται πως μεταξύ άλλων τα παραμύθια:
Κινητοποιούν  τη φαντασία των παιδιών και αναπτύσσουν την ευαισθησία τους
Μέσα από τα μηνύματα που περιέχουν, προβάλλουν ιδανικά και αξίες και αναδεικνύουν πρότυπα δράσης και συμπεριφορών
Βοηθάνε το παιδί να κοινωνικοποιηθεί μέσα από την ταύτιση με τους ήρωες και τη μίμηση στάσεων και συμπεριφορών
Καλλιεργούν και εμπλουτίζουν τη μητρική γλώσσα του παιδιού
Αναπτύσσουν αισθητικά κριτήρια αφού το βιβλίο, χάρη στην τυπογραφική του εμφάνιση και την εικονογράφηση, αποτελεί ένα μικρό έργο τέχνης
Καλλιεργούν την αναγνωστική συνήθεια, την κριτική ικανότητα και τη δημιουργική σκέψη

Όλα αυτά είναι χωρίς καμιά αμφιβολία πολύ σημαντικά και επιβεβαιώνουν τόσο τον ψυχαγωγικό όσο και παιδαγωγικό ρόλο που παίζει το παραμύθι στην ψυχή του παιδιού. Και αν η επιβεβαίωση αυτή προέκυπτε ως τώρα μέσα από την εμπειρική έρευνα και παρατήρηση, πλέον τεκμηριώνεται και επιστημονικά.  Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιστημονική Επιθεώρηση «Pediatrics», αποδείχθηκε πως το διάβασμα παραμυθιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ενεργοποιεί τα μέρη του εγκεφάλου τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων της φαντασίας και της κατανόησης μιας αφήγησης. Οι δεξιότητες αυτές, υποστηρίζει η ίδια έρευνα, αποτελούν το κλειδί στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας, αλλά και των ικανοτήτων που σχετίζονται με την κατάκτηση των μηχανισμών γραφής και ανάγνωσης. Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εν λόγω έρευνας δρ. Thomas DeWitt, «υπάρχουν πλέον βιολογικές αποδείξεις γι’ αυτό που οι γονείς ήξεραν εκ των προτέρων. Ότι το να διαβάζουν στα παιδιά τους είναι μια σημαντική συνήθεια που τα βοηθά να αναπτύξουν τον εγκέφαλό τους».
Η έρευνα αυτή, θα λέγαμε πως έρχεται να αποδείξει αυτό που είπε, ως συμβουλή προς τους γονείς, ο Αϊνστάιν: «Αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν έξυπνα, τότε να τους διαβάζετε παραμύθια. Αν θέλετε να γίνουν ακόμα πιο έξυπνα, διαβάστε τους ακόμα πιο πολλά παραμύθια».

                                                                      Ελισάβετ Τάρη
                                                                   Σχολική Σύμβουλος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Ελισάβετ Τάρη –Σχολ.Σύμβουλος-Συγγραφέας

«Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο»
Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου  
Εικονογράφος: Μυρτώ Δεληβοριά
Εκδόσεις  ΠΑΤΑΚΗ

Προτείνω να παίξουμε ένα παιχνίδι…τι λέτε;
Κλείστε όλοι τα μάτια, χαλαρώστε στο κάθισμά σας και φανταστείτε …μια πόλη που δεν θα μπορούσε σε αυτή, ποτέ για κανένα λόγο να στεριώσει ο πόλεμος!
Πώς θα φανταζόσασταν την πόλη αυτή; Πώς θα ήταν οι πλατείες της; Θα χτίζατε μουσεία, ταχυδρομεία, μαγαζιά; Στα πάρκα θα φυτεύατε δέντρα και τι είδους από αυτά; Και τέλος πώς θα διώχνατε αυτόν τον τύπο που λέγεται Πόλεμος;
Αυτή την πόλη φαντάστηκε και περιέγραψε ο γνωστός και βραβευμένος συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου και ζωγράφισε η Μυρτώ Δεληβοριά με τα μαγικά πινέλα της.
Ένα βιβλίο χιουμοριστικό, πρωτότυπο, πασπαλισμένο με μπόλικη φαντασιόσκονη.
Το βιβλίο σε κερδίζει από την πρώτη σελίδα και σου γαργαλάει την περιέργεια ώστε να το διαβάσεις μονορούφι. Πώς στο καλό αυτή η πόλη καταφέρνει να διώξει τον πόλεμο;
Αυτό θα το ανακαλύψουμε διαβάζοντάς το και σας εύχομαι να το απολαύσετε!
Το βιβλίο βραβεύτηκε με Κρατικό βραβείο, για εικονογραφημένο βιβλίο και το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ.


Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Παραμυθένιες βόλτες βιβλία που μας προτείνει και μας παρουσιάζει η κ. Ελισάβετ Τάρη (Το κόκκινο κουτί/ Ο γατούλης στον κόσμο)




Tη γνωστή συγγραφέα της «Μάγισσας Σουσουρέλας», Ελισάβετ Τάρη, τη γνωρίσαμε σε παλαιότερες Παραμυθένιες Βόλτες μας. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της, «Η μάγισσα Σουσουρέλα και οι αριθμοί», όπου η συγγραφέας προσεγγίζει τα μαθηματικά μέσω της λογοτεχνίας, χαρίζοντάς μας ένα όμορφο ανατρεπτικό παραμύθι  για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Η Ελισάβετ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γενική Αγωγή στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ. Είναι επίσης πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακή διπλωματούχος της ίδιας Σχολής, στον Τομέα της Φιλοσοφίας του Δικαίου με ειδίκευση στη θρησκευτική ελευθερία στην Εκπαίδευση. Διορίστηκε και εργάστηκε στην Α/θμια Εκπαίδευση σε σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και Βέροιας καθώς επίσης, υπηρέτησε, ως διευθύντρια στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Σήμερα υπηρετεί στην Έδεσσα ως σχολική σύμβουλος.
 Τα βιβλία που μας προτείνει και μας παρουσιάζει είναι:

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΟΥΤΙ

Συγγραφέας: Γλυκερία Γκρέκου

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015

Η συγγραφέας, Γλυκερία Γκρέκου, εκπαιδευτικός με σπουδές στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, στο βιβλίο της αυτό με τίτλο «Το κόκκινο κουτί» παρουσιάζει με χιουμοριστικό τρόπο  ένα θέμα μαθησιακών δυσκολιών όπως είναι η ΔΕΠΥ, ή αλλιώς Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής.

Μια τρυφερή και πρωτότυπη ιστορία με πρωταγωνιστή τον μικρό Νικόλα, ο οποίος είναι ένα έξυπνο, ευαίσθητο και κοινωνικό παιδί που προσπαθεί να είναι καλός μαθητής και να κάνει τους γονείς του περήφανους. Ο Νικόλας  όμως είναι συχνά αφηρημένος, ζωηρός και ανήσυχος χωρίς να μπορούν να καταλάβουν οι γύρω του τη συμπεριφορά του.

Ο ίδιος δεν ευθύνεται όπως μας λέει χαρακτηριστικά για αυτήν την κυρία ΔΕΠΥ που ήρθε και του έγινε κολλητσίδα από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. «Τους φίλους και τις παρέες μας τους διαλέγουμε ή μας διαλέγουν. Έτσι δεν είναι; Νομίζω αυτό πιστεύουμε οι περισσότεροι από εμάς.

Αμ δε! Στη δική μου περίπτωση η Κυρία Δέπυ ήρθε και μου έγινε κολλιτσίδα από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου.»

Μετά από πολλή ταλαιπωρία και πολλές επισκέψεις από τον ένα ειδικό στον άλλο, ο μικρός Νικόλας βρήκε τη λύση: ένα κόκκινο αόρατο κουτί! Εκεί μέσα κλειδώνει  την ΔΕΠΥ για να μην τον ενοχλεί και να μπορεί να σκέφτεται και να συγκεντρώνεται και να γίνεται ένα ήρεμο και προσεκτικό παιδί. Αυτό το κουτί το κουβαλάει παντού. Πόση ώρα όμως μπορεί να αντέχει να είναι κλεισμένη και στριμωγμένη εκεί μέσα η ΔΕΠΥ; Ποιοι είναι αυτοί που τον βοηθάνε να τα καταφέρει; Ο εαυτός του, η δασκάλα, οι συμμαθητές του, οι γονείς; Μήπως όλοι μαζί;

Η Αιμιλία Κονταίου με τη σύγχρονη και χιουμοριστική εικονογράφησή της καταφέρνει να συμβαδίζει με το κείμενο, αλλά και να ζωντανεύει μοναδικά  κάποιες πολύ χαρακτηριστικές σκηνές της ιστορίας μας.

Ένα βιβλίο, πολύ ενδιαφέρον για να διαβαστεί από τους μικρούς μας φίλους, αλλά και από τους μεγάλους, εκπαιδευτικούς και μη.

Ένα βιβλίο κατάλληλο να αξιοποιηθεί με φιλαναγνωστικές δράσεις

στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης με στόχο να καταλάβουν τα παιδιά πως χιλιάδες  άλλα παιδιά στον κόσμο  προσπαθούν να διαχειριστούν το πρόβλημά τους και το μόνο που χρειάζονται από εμάς είναι αγάπη, ενθάρρυνση και την αποδοχή μας. Έτσι μόνο θα έχουν την ευκαιρία  ν’ αξιοποιήσουν τις πραγματικές τους ικανότητες και να αναδείξουν τα ταλέντα τους.

Στο τέλος του βιβλίου η ειδικός  Δρ Κατερίνα Μανιαδάκη-Ψυχολόγος μας παραθέτει πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της διαταραχής αυτής, πολύ χρήσιμες για εκπαιδευτικούς και για γονείς.

Επίσης η Ελισάβετ Τάρη μας προτείνει να διαβάσουμε και το βιβλίο:

Ο ΓΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Συγγραφέας: Δώρα Κασκάλη

Εικονογράφηση: Μιχάλης Καζάζης

Εκδόσεις Διόπτρα, 2014

Πρόκειται για μια πολύ όμορφη ιστορία με πρωταγωνιστή έναν πολύ χαριτωμένο γατούλη, τον Ιάσονα. Πώς να μην αγαπήσουν τα παιδιά τον μικρό αυτόν γατούλη;

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο μικρός ήρωας της ιστορίας μας βρέθηκε ένα ωραίο πρωί στα σκουπίδια, γιατί τον εγκατέλειψαν τα αφεντικά του. Εκεί τον ανακάλυψε μια παρέα πέντε γάτων, οι οποίοι τον ανέλαβαν και έγιναν οι κηδεμόνες του.

 Ο Κορνήλιος, ο Πίκας, ο Χρυσόψαρος, ο Γκαίτες και ο Βιντσέντζος θα είναι η καινούρια του οικογένεια.

Ο μικρούλης μας Ιάσονας θα μάθει πολλά πράγματα, θα πάρει πολλή αγάπη και φροντίδα από τους γάτους και θα ανακαλύψει τον  σκληρό κόσμο της μεγαλούπολης.

Πώς θα είναι άραγε η καινούρια του ζωή; Θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους;

 Η συγγραφέας μας, Δώρα Κασκάλη με πολύ ωραίο και απλό τρόπο γραφής μας διηγείται μια ιστορία πολύ τρυφερή και συγκινητική. Μέσα από  διάφορες καταστάσεις που βιώνει ο μικρός μας γατούλης μάς μεταφέρει μηνύματα  της αλληλεγγύης, της αγάπης, της φιλίας, και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Δε θα μπορούσαμε  να παραλείψουμε τη σημαντικότητα της εικονογράφησης, όπου ο Μιχάλης Καζάζης με τα πινέλα του, δημιουργεί με  απαλούς χρωματισμούς  ωραίες εικόνες.  Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει να μην επισκιάζει το κείμενο, αλλά αντίθετα να το αναδεικνύει. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλαίσθητο και δένει αρμονικά με την όμορφη διήγηση.

 Ένα βιβλίο που θα διαβαστεί ευχάριστα και με ενδιαφέρον από τους μικρούς μας αναγνώστες και θα συγκινήσει με τις αλήθειες και την ομορφιά της ζωής.

Θα συνιστούσα  ανεπιφύλακτα  το συγκεκριμένο βιβλίο για φιλαναγνωστικές δράσεις με στόχο μέσα από τις ιστορίες των ζώων να ανακαλύψουν τα παιδιά πολλές αλήθειες της πραγματικής ζωής. Να αντιληφθούν τη σκληρότητα, πολλές φορές, των ανθρώπων απέναντι στα ζώα και να εμπνευστούν τον σεβασμό προς όλα τα πλάσματα της φύσης. Να διαπιστώσουν τον αγώνα που δίνουν τα ζώα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, για να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και μέριμνας.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ιστορίες των μαθητών του Δ.Σ Άρνισσας για την παγκόσμια ημέρα του βιβλίου

Η ΣΟΦΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ

Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα μαγικό δάσος υπήρχε μια σοφή κουκουβάγια. Εκεί γύρω υπήρχαν μικρές κουκουβάγιες που χρειάζονταν λίγη μόρφωση. Η σοφή κουκουβάγια ήταν πρόθυμη να τις βοηθήσει να μορφωθούν κι έτσι άνοιξε ένα σχολείο με όλα τα καλά του θεού: γήπεδα, πισίνες, μορφωτικές αίθουσες κ.α. Τα μαθήματα ξεκίνησαν σύντομα και λειτουργούσαν κάθε μέρα.
Έτσι οι μικρές κουκουβάγιες μορφώθηκαν κι έγιναν γνωστές σ’ όλη την πόλη. Μετά σπούδασαν κι έγιναν αστέρια στην ιατρική, την φιλολογία και τις άλλες επιστήμες.
Η κουκουβάγια είχε πλέον γεράσει και θαύμαζε τους μαθητές της!


Βερονίκη Γεωργίου
Δ΄ τάξη – Δημ. Άρνισσας
                                                                                                              2014-2015

 Η  χαμένη Αθηναΐδα

      Η χαμένη Αθηναΐδα εξαφανίστηκε το 300 μ.Χ. . Ήταν χτισμένη πάνω σε έναν βράχο της θάλασσας κοντά στο νησί Αρτεμιάδα στον Ινδικό Ωκεανό .
     Η ζωή στο νησί κυλούσε υπέροχα . Όλοι οι άνθρωποι ζούσαν ήρεμοι , γαλήνιοι και ενωμένοι παρόλο  που ήταν μόνο 21 . Οι άντρες των οικογενειών ήταν είτε ψαράδες , είτε μαγαζάτορες .
    Σε εκείνο το νησί κυβερνούσαν μόνο γυναίκες . Οι άντρες ήταν δούλοι τους . Οι γυναίκες χρόνο με το χρόνο αποφάσισαν να φτιάξουν ένα χώρο όπου τα παιδιά θα μπορούν να πηγαίνουν εκεί να μορφώνονται . Επίσης έφτιαξαν μπακάλικα  , μια εκκλησία και ένα νοσοκομείο .
   Μια μέρα οι άντρες επαναστάτησαν γιατί ήθελαν να αλλάξουν οι κανόνες . Πήγαν τότε στη νομοθέτρια και της είπαν ότι θέλουν να προσθέσουν και άλλους κανόνες . Η νομοθέτρια πήρε τηλέφωνο την Πρωθυπουργό και της τα είπε όλα χαρτί και καλαμάρι .
   Αμέσως η γραμματέας της Πρωθυπουργού έκλεισε τις πόρτες και τα παράθυρα και φώναξε από το χωνί : Ελάτε γυναίκες και κορίτσια στο βασίλειο . Γρήγορα , τρέξτε . Μόλις μαζεύτηκαν τα γυναικόπαιδα σφράγισαν τις πόρτες με ξύλα .
  Οι άντρες φώναζαν και φώναζαν αλλά οι γυναίκες δεν πτοούνταν . Πέρασαν μέρες τα τρόφιμα τελείωσαν , παιδιά και γυναίκες πέθαναν από πείνα .
          Και τότε άρχισε να βρέχει , να βροντάει . Μέσα από τους κεραυνούς εμφανίστηκε ο ΧΡΙΣΤΟΣ !! Και τότε τους είπε : Ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα και πηγαίνετε όλοι συμφιλιωμένοι στο βουνό του Αγίου Γεωργίου . Μεγάλη η χάρη του .
    Τότε ο ΧΡΙΣΤΟΣ νευριασμένος τους έκανε κήρυγμα  και τους είπε : Θα σας καταστρέψω γιατί αγανάκτησα πια . Εδώ και εκατό χρόνια έρχομαι συνέχεια για να σας χωρίσω .
   Και τότε με μια κίνηση βύθισε το νησί . Από τότε κανείς δεν ξέρει τι απέγινε αυτό το νησί . Μόνο ένας κύριος γλύτωσε που τον πήρε μαζί του ο ΧΡΙΣΤΟΣ γιατί ήταν καλός άνθρωπος !!!
Έτσι λοιπόν σώθηκε η ιστορία και από στόμα σε στόμα έφτασε και στο δικό μου !!

 Καραβίτη Άννα -Ε’ τάξη
Δημοτικό Σχ. Άρνισσας
2014-15

 Νυχτολούλουδο
Το  μικρό μου  νυχτολούλουδο μέσα  στη νύχτα κοιτάζει τον ουρανό
 βλέπει  τα  αστέρια και μοσχοβολά  και  χαίρεται  τα  μικρά  παιδιά.
Ήσυχο  το καημένο  μέσα  στη νύχτα  τριγυρνά  και  την μέρα  μετά  αλλά
λουλούδια  ούτε  παίζει,  ούτε γελά.
Την  ημέρα  κοιμάται  τον  ήλιο  δεν  το  χαιρετά  μόνο  το φεγγάρι  ξέρει 
Και  τον ήλιο τον έχει ακουστά.

 Άννα  Γκέσιου -  Γ’ τάξη.
Δακτυλογράφηση: Άννα  Ράδη -  Στ’  τάξη
Δημοτικό Άρνισσας     2014-2015

                                                                                                     
                                                                                                      
 «Ξεπερνώντας τους φόβους»
Τι είναι φόβος; Θα σας εξηγήσω για τον δικό μου φόβο. Το παραδέχομαι φοβόμουνα πολλά πράγματα αλλά τώρα με έναν τόσο γενναίο, τρόπο μπόρεσα και τον νίκησα. Το να φοβάσαι να πεις κάτι σε κάποιον, το να φοβάσαι  να πας σχολειό επειδή κάποια παιδιά σε κοροϊδεύουν για τεστ η για την εμφάνιση σου! Όλα αυτά λίγο πολύ μου έχουν συμβεί. Να όμως πως τον αντιμετώπισα, με το θάρρος! 
Εγώ και η οικογένεια μου αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο, γιατί θα πηγαίναμε στη Γερμανία στη θεία μου. Ένας φόβος για εμένα ήτανε το αεροπλάνο. Όταν ήρθε πια η μέρα, ξεκινήσαμε για το αεροπλάνο. Μόλις φτάσαμε καθίσαμε σε κάτι καρεκλάκια και περιμέναμε για το αεροπλάνο. Δώσαμε τα διαβατήρια και μπήκαμε μέσα στο αεροπλάνο που είχε έρθει.
Καθώς πετούσαμε εγώ επειδή έτρεμα από τον φόβο μου, έκλεισα τα μάτια μου. Ξαφνικά ένιωσα ένα σκούντημα ακριβώς από πίσω μου! Ήταν μια γριούλα αρκετά ηλικιωμένη. Γύρισα και μου είπε κάτι πολύ σοφό. «Να έχεις θάρρος» εγώ της χαμογέλασα και ξαναέκλεισα τα μάτια μου. Είχαμε φτάσει σε πολύ λίγη ώρα. 
Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε και κατεβήκαμε, η θεία μου με περίμενε εμένα και την οικογένεια μου. Όλες τις επόμενες μέρες τις περνούσαμε πολύ ευχάριστα. Θα έμενα για 15 ημέρες, οι οποίες πέρασαν γρήγορα. Κάθε μέρα, κάθε ώρα σκεφτόμουνα τα λογία της γιαγιάς. 
Μετά από λίγες μέρες έμαθα ότι η γιαγιά πέθανε. Στεναχωρήθηκα τόσο πολύ αλλά κατάλαβα ότι αυτά τα λόγια ήτανε σήμα! Γι αυτό να έχεις θάρρος, να έχεις θάρρος να έχεις θάρρος !!!

Κωνσταντίνα Παπαζήση -Δ τάξη
Δημοτικό Άρνισσας
2014-2015

Ο μάγος Τουρτοφάγος.
Κάποτε ζούσε ένας ιππότης που τον έλεγαν Τιπο-Ταποκαι ήταν ο πιο μικρός ιππότης που είχε δει. Είχε ένα μικρό σπαθάκι και ένα άλογο.
Μια μέρα εκεί που κάλπαζε έξω από ένα τεράστιοκάστρο άκουσε κάποιον να κλαίει. Πλησίασε και είδεέναν βασιλιά. Τον ρώτησε γιατί έκλαιγε και εκείνος τουείπε ότι στη χώρα του είχε έρθει ένας μάγος, ο μάγοςΤουρτοφάγος. Ένας μάγος που ήθελε να μετατρέπει τα πάντα σε τούρτες. Ο Τιπο-Ταπο υποσχέθηκε στον βασιλέα ότι θα πείσει τον μάγο να μην μετατρέπει τα πάντα σε τούρτες.
Την άλλη νύχτα ο ιππότης ξεκίνησε για το παλάτι του μάγου τουρτοφάγου. Στη μέση της διαδρομής όμως συνάντησε ένα μυρμήγκι που είχε πέσει κάποτε στα χέρια του μάγου. Το μυρμήγκι είπε στον ιππότη ότι ήταναδύνατο να μπει μες το παλάτι. Υπήρχαν τεράστια τείχη,ασφαλισμένη πόρτα και γύρω γύρω υπήρχε μια τάφροςμε κροκόδειλους, αλλά του δώσε και μια συμβουλή:<<πρέπει να κρεμαστείς στις κληματίδες και ίσως τα καταφέρεις>>.
Ο ιππότης υπάκουσε. Μόλις έφτασε στο παλάτικρεμάστηκε και μπήκε μέσα από το ανοιχτό παράθυρο.Το επόμενο πρωινό ο μάγος τουρτοφάγος ζήτησε όπως συνήθιζε από την υπηρέτρια μια τούρτα. Τότε ο ΤιποΤαπο βγήκε  απ την κρυψώνα του κι έτρεξε στην κουζίνα. Έκοψε την τούρτα και χώθηκε μέσα. Όταν η υπηρέτρια έφερε την τούρτα ο μάγος άκουσε την τούρτα να μιλάει : <<Εϊ, νομίζεις ότι μπορείς να με φας;>> είπεο ιππότης μέσα από την τουρτα. <<Εϊ ποιος μίλησε;>> ρώτησε ο μάγος. <<Εγώ η τούρτα>> του απάντησε…Τρομοκρατημένος ο μάγος πήγε να ξαπλώσει.
Το βράδυ ξανά φώναξε την υπηρέτρια και της είπε να του φέρει μια ακόμη φρέσκια τούρτα από το ψυγείο.Όμως στην συνέχεια ο Τιπο-Ταπο ξανά μπήκε μέσα στην τούρτα. Μόλις ο μάγος ξανά άκουσε την τούρτα να μιλάει έκλεισε το φως και προσπάθησε να κοιμηθεί.Όμως δεν μπορούσε να κλείσει μάτι. Στριφογύριζε όλη νύχτα σαν σβούρα.
Την επόμενη μέρα πήγε στο ψυγείο να διαλέξει μια φρέσκια τούρτα. Τότε ο ιππότης που είχε για άλλη μια φορά κρυφτεί στην τούρτα εκνευρίστηκε και τρύπησετην γλώσσα του μάγου. <<Αοοοοοουτς>> αναφώνησε ο μάγος.  Και τότε υποσχέθηκε να μην ξανά βάλει τούρταστο στόμα του και να κάνει το βασίλειο όπως ήταν πριν.
Έτσι σώθηκε το βασίλειο και ο βασιλιάς ευχαρίστησε και αντάμειψε τον γενναίο ιππότη με όλα τα καλά και ζήσαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα.

Σαμαράς Γιώργος – Γ΄τάξη                   Δακτυλογράφηση: Ράδη Άννα – ΣΤ΄
Δημοτικό Σχολείο ΄Αρνισσας
2014-2015
                     
                      
Ο μύθος της Ατλαντίδας

Για αυτό το νησί μίλησε ο Σόλωνας ο όποιος πήγε στην Αίγυπτο και πήρε πληροφορίες. Τις ανέφερε στον φίλο του τον Κριτία και ο Κριτίας τις είπε στον εγγονό του τον Κριτία και ο μικρός ο Κριτίας όταν μεγάλωσε και έγινε μαθητής του Σωκράτη του τις μετέφερε και ο Πλάτωνας που άκουγε κατέγραφε αυτές τις σημαντικές πληροφορίες που άκουγε από τον Κριτία. Έτσι γνωρίζουμε αυτές τις πληροφορίες που φυσικά δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας μύθος, διότι μπορεί κάποιοι όταν πήραν αυτές τις πληροφορίες μπόρει να τις «φούσκωσαν». 
  Μερικοί λένε πως η Ατλαντίδα βρίσκεται κοντά στο σημερινό Γιβραλτάρ. Ο Πλάτωνας γράφει πως το νησί αυτό ήταν υπερβολικά εύφορο. Η Ατλαντίδα είχε το μέγεθος της Μ.Ασίας και της Λιβύης μαζί. Επίσης η Ατλαντίδα είχε κυκλικό σχήμα.
Το όνομα Ατλαντίδα βγήκε από τον πρώτο της βασιιά τον Άτλα.
   Οι κάτοικοι του νησιού μια μέρα αποφάσισαν να υποτάξουν άλλους λαούς και έτσι επιτέθηκαν στην Αθήνα και στην Αίγυπτο. Οι Αθηναίοι αντιστάθηκαν και για τις δυο χώρες νικώντας τους Άτλαντες. Αλλά την επόμενη μέρα υπήρξαν απρόσμενες καταστροφές στην Ελλάδα.
  Ακόμα δεν γνωρίζουμε την αιτία που βυθίστηκε η Ατλαντίδα οι περισσότεροι λένε από ένα δυνατό σεισμό αλλά μερικοί που πιστεύουν ότι άλλη είναι η τοποθεσία της Ατλαντίδας λένε ότι καταστράφηκε λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας (Σαντορίνης) 

            
                                                                                     Ανδρονικίδης θεόδωρος
                                                                                        E΄τάξη – Δ.Σχ. Άρνισσας
                                                                                            2014-2015


Γιατί να είμαστε όλοι ίδιοι;
Μια πρωτότυπη ιστορία

Μια φορά κι έναν καιρό μέσα σ` έναν μεγάλο κήπο με κατακόκκινα τριαντάφυλλα, υπήρχε και ένα τριαντάφυλλο που ήταν διαφορετικό από όλα τα άλλα. Αυτό που το έκανε διαφορετικό ήταν ότι δεν είχε καθόλου αγκάθια. 
Έτσι τα υπόλοιπα τριαντάφυλλα το κοροϊδευαν " Χα χα οι κάμπιες θα σου φάνε όλα τα φύλλα αφού δεν έχεις αγκάθια να προστατευτείς." Ακόμη και τα μπουμπούκια που δεν είχαν γίνει μεγάλα τριαντάφυλλα του φώναζαν: "Πόσο αδύναμο μοιάζεις, τα αγκάθια είναι κάτι σαν την πανοπλία μας και εσύ μοιάζεις τόσο ανυπεράσπιστο ...;" 
Το τριαντάφυλλο έμοιαζε τόσο μόνο και θλιμμένο που δεν ήταν σαν όλους τους άλλους. Η αλήθεια είναι όμως πως ο κάθε κίνδυνος που μπορούσε να εμφανιστεί για το τριαντάφυλλο εξαφανιζόταν με μιας ...; Για παράδειγμα η καλύτερη του φίλη ήταν μια κάμπια, που φυσικά δεν του έτρωγε τα φύλλα, γιατί την άφηνε να ανεβαίνει μέχρι την κορυφή του και να μπορεί και αυτή να βλέπει τον κήπο από ψηλά. 
Το τριαντάφυλλο είχε κάνει πολλούς φίλους. Οι δροσοσταλίδες έκαναν τσουλήθρα χωρίς να φοβούνται μήπως πέσουν πάνω σε κανένα αγκάθι. Όλοι το λάτρευαν το τριαντάφυλλο στον κήπο, εκτός από τα άλλα τριαντάφυλλα που μάλλον το ζήλευαν. 
Ένα βράδυ λοιπόν, πριν κοιμηθεί το τριαντάφυλλο επειδή δεν άντεχε την περιφρόνηση των άλλων λουλουδιών ευχήθηκε να ξυπνήσει με αγκάθια. Το ευχήθηκε με τόση δύναμη, που την επόμενη μέρα ξύπνησε με αγκάθια σε όλο του το κορμό. Χάρηκε τόσο πολύ με αυτό. Δυστυχώς όμως η χαρά του δεν κράτησε για πολύ. "Καλημέρα όμορφο μου τριαντάφυλλο" λέει η κάμπια. "Άφησε με να ανέβω πάνω σου!" "Ανέβα, μόνο που έβγαλα αγκάθια ...;" "Έβγαλες αγκάθια? Μα γιατί? Κρίμα. Τώρα δεν θα μπορώ να βλέπω τον κήπο από ψηλά"
Έτσι σιγά σιγά έχασε όλους τους παλιούς του φίλους. Τα άλλα τριαντάφυλλα δεν το κοροίδευαν πια. Όχι γιατί τώρα ήταν πιο όμορφο με τα αγκάθια, αλλά γιατί τώρα έμοιαζε με όλα τα άλλα τριαντάφυλλα του κήπου και έτσι δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποιο ήταν το τριαντάφυλλο που κορόιδευαν πριν. 
Μια μέρα ένα τριαντάφυλλο είπε σε ένα άλλο: "Τελικά το τριαντάφυλλο που δεν είχε αγκάθια το έβαλε στα πόδια, δεν άντεξε άλλο εδώ, έφυγε..". Μα το τριαντάφυλλο ήταν εκεί.. δεν είχε φύγει ποτέ.. Είχε μετανιώσει που ευχήθηκε να αλλάξει. Δεν είχε καταλάβει ότι του είχε δοθεί ένα δώρο ...; Νόμισε ότι το σημαντικό ήταν να μην ξεχωρίζει ...
Ο χειμώνας ήρθε και τα ροδοπέταλα του τριαντάφυλλου χάθηκαν όλα. Ας ευχηθούμε την άνοιξη που θα ξυπνήσει ξανά και θα ανθίσει να μην έχει αγκάθια. Μα κι αν έχει ...; Να βρει αυτό που το κάνει διαφορετικό, για να μπορούν να το ξεχωρίζουν τα άλλα τριαντάφυλλα του κήπου ...;!

Δίδαγμα: Να αγαπάμε τον εαυτό μας και να τον δεχόμαστε όπως και να είναι, και να τον προσέχουμε! Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ξεχωριστός!   


Βερονίκη Γεωργίου
Δ΄τάξη – Δημοτικό Άρνισσας




 ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ
   Μια φορά κι έναν καιρό σε μια όμορφη γειτονιά της Αθήνας υπήρχε ένα σπιτάκι, που ήταν πολύ περιποιημένο.
    Εκεί ζούσε ένας παππούς με τη γυναίκα του. Μια μέρα έβλεπαν την αγαπημένη τους εκπομπή και η γυναίκα του είχε φτιάξει popcorn. Σε κάποια στιγμή η γυναίκα του έφαγε ένα popcorn και της κάθισε στο λαιμό. Ο άντρας της δεν το κατάλαβε ότι η γυναίκα του πνιγόταν και έτσι έμεινε χήρος.
    Μετά από τρία χρονιά ο άντρας της πήγε να καθαρίσει το μνήμα της γυναικάς του. Καθώς καθάριζε άκουσε μια φωνή που έβγαινε από το τάφο της γυναίκας του:<<Axαγάπη μου γιατί με άφησες να πεθάνω>>; Αυτός από τότε είχε τύψεις.
     ‘Ένα βράδυ έβλεπε την αγαπημένη του εκπομπή και σκεπτόταν τη γυναικά του, ώσπου αποκοιμήθηκε στην πολυθρόνα. Αργά το βράδυ, μπήκαν κλέφτες στο σπίτι του και τον σκότωσαν.
       Μετά από μερικές μέρες η μυρωδιά του πεθαμένου παππού εξαπλώθηκε σε όλη τη γειτονιά.
     Πέρασε πολύς καιρός και το σώμα του πεθαμένου παππού έλιωσε μέσα στο σπίτι. Ύστερα από λίγους μήνεςήρθε και ο Ιούνιος. Μια μέρα ένα ζευγάρι φτωχών ανθρώπων πήγε να μείνει στο σπίτι που είχε γίνει ο φόνος χωρίς να το ξέρουν.  
Μετά από μερικές εβδομάδες κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και έφυγαν.
      Άρχισαν και οι ζεστές. Κάποια παιδιά της γειτονιάς πήγαν στο σπίτι που είχε γίνει ο φόνος.       
Ξαφνικά άνοιξε η πόρτα και ακούστηκε μια νευριασμένη φωνή να λέει
<<Γιατί παίζετε στο κήπο μου>> Τα παιδιά άρχισαν να τρέχουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν μάταια όμως. Το σπίτι άπλωσε τη γλώσσα (ένα χαλί), τους πηρέ μέσα
στο σπίτι και τους σκότωσε. Και έτσι ονομάστηκε:
           <<ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ>>.            
    Μετά ,από ένα χρόνο έγινε η ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ και αναστηθήκαν τα παιδιά και ο παππούς. Όσο παράλογο και να ήταν αναστηθήκαν γιατί ήταν καλοί άνθρωποι! 
                              ΚΑΙ
            ΈΖΗΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ 
             ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
                            

                                                                                           ΒΑΣΙΛΕΙΑ  ΛΙΟΛΙΟΥ
                                                                                            ΜΑΡΙΑ  ΚΑΡΑΒΙΤΗ  
                                                                                       Δ΄τάξη – Δημοτικό Άρνισσας
                                                                                                          2014-2015